Till alla hängivna surdegsbagare
OBS! 1. Det är inte så krångligt som det verkar.
2. Brödet smakar inte direkt kaffe. (jag ogillar kaffe, men jag älskar brödet ändå)
3. Det är värt det!
Kram M
KAFFEBRÖD, 1 bröd
Surdeg
/Fördeg
50 g surdegsgrund / ca 1 dl
200 g ljummet vatten / ca 2 dl
120 g rågmjöl / 2,5 dl
Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller 8–10 timmar.
Skållning
100 g pumpafrö (rostas i torr stekpanna)
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö / ca 0,5 dl
100 g rågkross / ca 2 dl
250 g hett kaffe
Rosta pumpafröna, blanda alla torra ingridienser och skålla med hett kaffe. Låt stå tills det svalnat (någon timme, allt från 2-8h)
Rågsurdegen från ovan + skållningen från ovan +
75 g brödsirap (alt mörk sirap) / 0,5-1 dl
100 g grovt rågmjöl / 2 dl
150 g vetemjöl special / 2,5 dl
15 g tsk salt / 1 msk
Rör ihop skållningen och surdegen med resten av ingredienserna och blanda för hand några minuter eller i degblandare 5 minuter. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig.
Smöra en brödform och strö i lite vetemjöl (för att det är fint, det har ingen praktisk funktion). Skrapa ned degen i formen med hjälp av en slickepott. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 4–5 timmar eller tills degen rest sig en eller ett par centimeter och man kan se små hål i degen. Vill man ha en längre jäsning kan man förstås låta det jäsa lite kallt.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Strö på lite vetemjöl och sätt in brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5-10 minuter. (beroende på hur mycket skorpa man vill ha) Låt brödet stå inne totalt cirka 45-60 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen så får det lite mer färg runtom.
Låt svalna på ett galler och vira därefter in brödet i en handduk. Brödet mår fint av att vila en natt eller så innan man skär i det.